Teljes a káosz a rezidensek tiltakozása miatt az izraeli kórházakban

Nyomtatás
Kategória: Hírek
Megjelent: 2011. október 13
Írta: Püskiné Nagy Katalin Találatok: 2449

Teljes a káosz a rezidensek tiltakozása miatt az izraeli kórházakban

Több száz pályakezdő orvos lemondott kórházi állásáról hétfőn Izraelben, tiltakozásul amiatt, hogy alacsony a fizetés, miközben drága a megélhetés.

Teljes a káosz az izraeli egészségügyben. A fizetésemelésért küzdő rezidensorvosok két napja  kivonultak a kórházakból, mert megrekedtek a tárgyalások a pénzügyminisztériummal.
A nagyobb tel-avivi kórházakban az igazgató főorvosok és az osztályvezetők ugrottak be a legsúlyosabb betegek kezelésére, de képtelenek mindenkit ellátni. A besegítő magasabb pozíciójú orvosok ráadásul hosszú évek óta csak saját szűkebb szakterületükkel foglalkoztak, nem úgy mint a rezidensek, akik kényszerűségből mindenhez értenek egy picit.

A kórházigazgatók bejelentették, hogy néhány napon belül összeomlik a rendszer a rezidensek nélkül. Ez azonban egyelőre nem hatotta meg a költségvetési figyelemre figyelő illetékeseket, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, aki jelenleg egyben az egészségügyi tárca vezetője is.

A zsidó államban dolgozó ötezer orvos gyakornokból legalább 340 hagyta ott állását, tiltakozásul amiatt, hogy eredménytelenül zárultak a béremelésről szóló, heteken át tartó tárgyalások. A kezdő orvosok azt mondják, nem tudják eltartani a családjukat az évi bruttó 40 ezer dolláros fizetésből. Juval Stejnic pénzügyminiszter azzal vádolta a rezidenseket, hogy lépésükkel veszélyeztetik a betegek életét.

Izraelben az elmúlt hónapokban egy sor tömegtüntetés volt tiltakozásul amiatt, hogy folyamatosan emelkednek a lakhatás és az oktatás költségei, valamint a fogyasztói árak.

 

 

Video:

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/10/11/14/Teljes_a_kaosz_a_rezidensek_tiltakozasa_miatt_az.aspx

 

 

Forrás: hirado.hu