Orvosok nélkül maradhatunk (VIDEÓ)

Nyomtatás
Kategória: Hírek
Megjelent: 2011. április 01
Írta: Cseh Áron Találatok: 5285

A népegészségügyi termékdíj harmada fedezné a doktorok bérigényét. Biztosan állítható: ha a politika nem nyúl bele az egészségügyi rendszerbe, 2013 végére közel 4000 orvos távozik az országból – állítja Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Tűzoltásként 67 milliárd forint kell ahhoz, hogy a rezidensek 85-97 ezres havi bérét 200 ezerre, a kezdő szakorvosokét e fölé emeljék, különben a fiatalok távoznak.

Annak kapcsán mondta ezt az elnök, hogy gőzerővel folyik a egészségre káros élelmiszerekre kiróni szándékozott népegészségügyi termékdíj bevezetésének előkészítése. Ennek egyik változata 386 milliárd forint extraadó-bevétellel számol, amelyre sokan kivetették a hálójukat.

Pedig a pénz harmadából a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosára, nettó 370-380 ezer forintra emelhetnék az orvosok bérét, amellyel elégedettek lennének. A magyar gazdaságtól ugyanis nem várható el, hogy a nyugati országokéhoz igazítsa az orvosbéreket, de az országos bérarányok rendezését igen – tette hozzá Papp Magor.

Az orvosok elvándorlása nem riogatás: tavaly 1111-en kérték ki a hatóságtól a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Egy szakorvosjelölt Angliában 4300 eurónak megfelelő fizetést kap. Utalva a jobb egészségügyi mutatókkal rendelkező csehekre, az elnök elmondta: jogszabályi ígérvénnyel vissza lehetett tartani a távozni akaró orvoskart. Jó lenne, ha ezt a magyar politika is megtenné.

 

Kormányzati gesztusra lenne szükség

Miközben soha nem tapasztalt orvosi migráció kezdődött, s az egészségügyért felelős államtitkár pénzforrások után kutat, az adópolitikáért felelős nemzetgazdasági tárca hallgat. Csak remélni lehet, hogy nem sokáig, s azt is, hogy a népegészségügyi termékdíj az egészségügyben marad – mondta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, aki szerint a kormánynak sürgősen gesztust kellene gyakorolnia, mivel az ágazat kritikus forráshiánya miatt elszegényedett kórházak már évek óta nem tudnak bért emelni.

www.vilaggazdasag.hu és www.hirtv.hu (VIDEÓ)

Csatlakozz az MRSZ-hez! 
Belépési nyilatkozat letölthető
INNEN!